אלימות במשפחה – מה עושים?

אלימות במשפחה מוגדרת בחוק הישראלי כמעשה או מחדל שגורמים לפגיעה פיזית, נפשית, מינית או כלכלית בבן משפחה. המונח “בן משפחה” כולל בני זוג נוכחיים או לשעבר, הורים, ילדים, אחים, וקרובי משפחה אחרים החולקים משק בית משותף. מדובר בתופעה חמורה שמתרחשת בכל שכבות האוכלוסייה, חוצה מגזרים, מעמדות סוציו-אקונומיים ותרבויות, שיכולה להתפרץ בכל בית, בכל זמן, ולהתרחש גם במקומות שהיו אמורים להיות בטוחים ביותר. החוק הישראלי מתייחס לאלימות במשפחה בחומרה רבה ומספק כלים משפטיים ייחודיים לטיפול בתופעה, מתוך הבנה של הצורך להגן על הקורבנות ולתת להם את הזכויות וההגנה המירבית.

אלימות במשפחה - מה עושים?

סוגי אלימות במשפחה

  • אלימות פיזית: שימוש בכוח נגד בן משפחה, כמו מכות, דחיפות, חניקה או שימוש בחפצים. זוהי אלימות שניתן לזהות דרך סימנים פיזיים כמו חבלות, כוויות ושברים.
  • אלימות מילולית ונפשית: השפלות, איומים, צעקות ובידוד חברתי. אלימות כזו מתבטאת בירידה בביטחון העצמי, חרדה, דיכאון ופחד מתמיד.
  • אלימות כלכלית: שליטה בממון, מניעת גישה למשאבים כספיים, איסור על עבודה או החרמת משכורת. ניכרת במחסור קבוע בתמיכה כלכלית ובתלות כלכלית מוחלטת.
  • אלימות מינית: כפיית יחסי מין, הטרדה מינית או התעללות מינית בתוך המשפחה. מלווה לעיתים בסימנים פיזיים, חרדה מקשר אינטימי ודיכאון.
  • הזנחה: מניעת צרכים בסיסיים, טיפול רפואי או חינוך, בעיקר כלפי קטינים וקשישים. מצב היגייני ובריאותי ירוד מעיד על הזנחה.
  • אלימות דיגיטלית: מעקב באמצעות אמצעים אלקטרוניים, הטרדות ברשתות חברתיות ושליטה בתקשורת. זוהי אלימות שיכולה להתבטא בהפרת פרטיות ומעקב אובססיבי.

צעדים ראשונים במקרה של אלימות במשפחה

אם נתקלת באלימות במשפחה, הצעד הראשון הוא לפנות מיד לעזרה מקצועית. אם מדובר במצב חירום, יש לפנות למשטרה (מוקד 100), במיוחד אם יש חשש או סכנה לחיים. לא פחות חשוב, יש לפנות לקו החירום לנפגעי אלימות במשפחה (1202 לנשים ו-1203 לגברים), שזמין 24 שעות ביממה ומספק תמיכה ראשונית, הכוונה וסיוע בתכנון צעדי ההתמודדות הבאים. במקרים בהם יש צורך בהגנה מיידית, ישנן רשתות ארציות של מקלטים לנפגעי אלימות, המספקות מחסה בטוח ושירותים נוספים, כולל תמיכה נפשית וליווי מקצועי לאורך כל הדרך. תיעוד כל אירוע אלים, כולל צילומים או הקלטות, חשוב מאוד, ויכול לסייע בתהליך המשפטי. אם יש צורך, יש לפנות מיד לטיפול רפואי, וחשוב לשמור על קשר עם אנשים קרובים ומביני עניין שיכולים להציע תמיכה.
בנוסף, חשוב מאוד לפנות לעורך דין פלילי שמתמחה בתחום אלימות במשפחה. עורך הדין יכול להנחות אותך בנוגע לזכויותיך, להסביר את הדרך המשפטית בה תוכל לנקוט ולסייע בהגשת תלונה רשמית או בקשה לצו הגנה, כל זאת תוך שמירה על סודיות ותמיכה משפטית צמודה.

זכויות נפגעי אלימות במשפחה

החוק הישראלי מספק לנפגעי אלימות במשפחה זכויות רבות, שמטרתן להגן עליהם ולסייע בשיקומם. קורבנות אלימות זכאים לייצוג משפטי חינם, שכולל ייעוץ וסיוע בהגשת בקשות לצווי הגנה. בנוסף, יש להם זכויות הגנה משטרתית, כולל ליווי לבית המשפט, הגנה על מקום המגורים, ומעקב אחר הפוגע. מבחינה סוציאלית, נפגעי אלימות זכאים לדיור חלופי, טיפול נפשי, סיוע כלכלי מהביטוח הלאומי, ושירותי רווחה נוספים. אם הפגיעה היא פיזית, הנפגעים זכאים לטיפול רפואי מיידי ולתיעוד הפגיעות. חשוב לציין שנפגעים יכולים לקבל מידע על ההליך המשפטי ולקבל הודעה במקרה של שחרור הפוגע ממעצר.

אלימות במשפחה - מה עושים?

תהליך הגשת תלונה והוצאת צו הגנה

השלב הראשון בתהליך הוא להגיע לתחנת המשטרה הקרובה ולהגיש תלונה מסודרת, הכוללת פרטי האירועים האלימים שקרו, תאריכים, מקרים ספציפיים וראיות שמצורפות לתלונה, כגון תמונות, הקלטות או תיעוד רפואי. אחרי הגשת התלונה, יש לאסוף כל ראיה נוספת שתומכת בטענות, כגון עדויות של עדים שנכחו במהלך האירועים או תכתובות רלוונטיות. אם יש צורך בהגנה מיידית, יש לפנות לבית משפט לענייני משפחה או לבית משפט שלום ולהגיש בקשה לצו הגנה. במקרה של צו הגנה זמני, יתקיים דיון נוסף תוך שבעה ימים שבו יוחלט אם להחיל צו קבוע. לאחר קבלת צו ההגנה, יש להבטיח שהצו ייאכף על ידי המשטרה.
הפנייה לעורך דין פלילי בשלב זה חיונית. עורך הדין יוכל להדריך אותך בתהליך הגשת הצו, להסביר את האפשרויות המשפטיות העומדות בפניך ולדאוג לזכויותיך בהליך המשפטי.

נפגעתם מאלימות במשפחה? אלו האפשרויות המשפטיות העומדות בפניכם

מערכת המשפט בישראל מספקת לנפגעי אלימות במשפחה מספר אפשרויות חוקיות להתמודד עם האלימות ולקבל פיצוי או סעד. במישור הפלילי, הנפגע יכול להגיש תלונה במשטרה שתוביל לפתיחת תיק פלילי נגד התוקף, וניתן להגיש תביעה אזרחית בגין נזקים גופניים או נפשיים שנגרמו. בבית המשפט לענייני משפחה ניתן להגיש בקשה לצווים כגון הרחקת הפוגע מהבית, תביעות מזונות, או משמורת על ילדים. ניתן להגיש גם תביעה עבור חלוקת רכוש, ויש אפשרות לקבל תמיכה משפטית מהמדינה כדי להקל על ההליך המשפטי. פנייה לעורך דין בשלב זה תסייע לבחור את ההליך המתאים ביותר למקרה, ולוודא שהנפגע מקבל את כל הזכויות המגיעות לו.

תפקיד עורך הדין הפלילי בהליך

עורך דין פלילי המתמחה באלימות במשפחה הוא חלק חשוב בהליך המשפטי, הן בהגנה על זכויות הנפגעים והן בייעוץ מקצועי לכל אורך הדרך. עורך הדין מלווה את הקורבן משלב הגשת התלונה ועד להליכים המשפטיים, מסייע בהכנת תיק, איסוף ראיות וייעוץ לגבי הצעדים המשפטיים הנדרשים. ככל שפונים לעורך דין מוקדם יותר, כך ניתן להבטיח שהתהליך יתנהל בצורה היעילה ביותר, ובכך להבטיח שמיצוי הזכויות יקרה בצורה נכונה ומושכלת. חשוב לציין כי עורך הדין גם פועל בשיתוף פעולה עם גורמי הרווחה, המשטרה ובתי המשפט, כדי להבטיח את טובת הלקוח בצורה המיטבית.

עו"ד שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג

עו”ד פלילי

אל תנסה להתמודד לבד! צור קשר עם עו"ד פלילי עכשיו
השאר פרטים ונחזור אליך

לסיכום

אלימות במשפחה היא תופעה קשה, וכשאדם נתקל בה, עליו לפנות לגורמים המקצועיים מיידית. כל אדם זכאי לחיים בטוחים ומוגנים, ולמערכת המשפט יש כלים חשובים להתמודד עם האלימות. חשוב לפנות למשטרה, לשירותי סיוע או לייעוץ משפטי, ולדעת שהמערכת המשפטית בישראל תומכת בנפגעים בכל שלב של התהליך. לא משנה כמה קשה ומסובך המצב, תמיד יש דרך לצאת ממנו ולמצוא את הדרך הבטוחה להתחיל מחדש.

אם אתם או מישהו מכם חווים אלימות במשפחה, אנו במשרד עו”ד רוטנברג כאן כדי ללוות אתכם בתהליך המשפטי, להבטיח את זכויותיכם ולספק לכם את התמיכה המשפטית הדרושה. פנו אלינו עוד היום: 050-6942192

עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי
נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תוכן העניינים
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי

נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם