האם מועמד להסגרה יכול להשתחרר ממעצר?
הכלל בהליכי הסגרה הנו שהמעצר הוא הכלל והשחרור בערובה הוא החריג אולם ניתן לשחרר מועמד להסגרה בערובה במקרים מיוחדים, כאשר מתקיימים תנאים מחמירים שיבטיחו את קיום הליך ההסגרה.
העיקרון המנחה בפסיקת בית המשפט העליון הוא שבהליכי הסגרה קיים שיקול מיוחד המחייב זהירות יתרה בשחרור בערובה והטעם לכך הוא התחייבותה הבינלאומית של מדינת ישראל להבטיח את ביצוע ההסגרה וקיים חשש להמלטות של מועמד להסגרה ובכך עלולה להגרם למדינת ישראל מבוכה דיפלומטית ולכן גם במקום שבו באירוע מעצר רגיל היה החשוד משוחרר בתיק הסגרה שחרור המועמד להסגרה יהפוך למאתגר יותר.
מהו שיקול הדעת של בית המשפט בבואו להכריע האם לשחרר מועמד להסגרה?
במסגרת הסמכות הנתונה לבית המשפט בסעיף 5 לחוק ההסגרה ניתן לבית המשפט שיקול דעת האם לעצור מבוקש או להורות על שחרורו ובהפעלת שיקול דעת זה יש להתחשב, בנוסף לעילות המעצר הרגילות, גם בשיקולים הנובעים מהתחייבותה של מדינת ישראל לבצע – במסגרת אמנת ההסגרה וחוק ההסגרה – צו מעצר שניתן בארץ המבקשת.
מהם התנאים לשחרור בערובה בתיקי הסגרה?
הדרך של שחרור בתנאי חלופת מעצר, ביחס למבוקש בהליכי הסגרה, שמורה למקרים מיוחדים וחריגים, בהם אין גם שמץ של חשש שהמבוקש ינצל לרעה את שחרור, יימלט מתחומי המדינה או יסתתר באופן שבפועל יסכל את האפשרות להסגירו ולכן בית המשפט ישקול בין היתר את חומרת העבירות המיוחסות למבוקש, קיומו של חשש להימלטות, שלב ההליך (טרם הכרזה כבר-הסגרה או לאחריה) והאפשרות להבטיח את התייצבותו באמצעות תנאים מגבילים. וכך תנאי שחרור אפשריים כוללים ערבויות כספיות משמעותיות, מעצר בית, איסור יציאה מהארץ, הפקדת דרכון והתייצבות תקופתית במשטרה.
לסיכום
שחרור בערובה של מועמד להסגרה אפשרי במקרים חריגים ומיוחדים, כאשר ניתן להבטיח באופן מספק את התייצבותו להמשך הליכי ההסגרה. על בית המשפט לשקול את מכלול הנסיבות תוך מתן משקל מיוחד להתחייבות הבינלאומית של ישראל במסגרת אמנת ההסגרה, אנו במשרד עורך דין רוטנברג עוסקים מזה 25 שנה במשפט הפלילי ומתמחים בטיפול במשפט הפלילי הבינלאומי ובתיקי הסגרה וייצוג ישראלים בחו”ל.