מחיקת רישום פלילי

מחיקת רישום פלילי היא תהליך משפטי חשוב המאפשר לאנשים לשקם את חייהם ולפתוח דף חדש. במאמר זה נסקור את הדרכים למחיקת רישום פלילי, נבחן את השפעת חלוף הזמן על מחיקת הרישום, ונעמוד על האפשרויות העומדות בפני המעוניינים למחוק את רישומם הפלילי.

מחיקת רישום פלילי

איך יודעים אם יש לי רישום פלילי?

כדי לדעת אם יש לכם רישום פלילי, עליכם לגשת לתחנת משטרה ולבקש לראות את הרישום הפלילי שלכם. על פי חוק, המשטרה מחויבת להציג לכם את הרישום הפלילי שלכם. עם זאת, זכותכם היא לעיין בחומר בלבד ולא לצלם אותו או לקחת אותו איתכם. על כן, המשטרה תעמיד לעיונכם את הרישום הפלילי על צג המחשב ואתם תוכלו לעיין בו, בפרטיות כמובן.

ככל שעורך הדין שלכם יבקש לראות את הרישום הפלילי שלכם, המשטרה תוציא לו תדפיס של הרישום הפלילי. כך, הרישום הפלילי לא יישאר רק אצל המשטרה אלא יעבור גם ישירות אליכם ואתם תוכלו לעיין בו. הזכות הנתונה לכם היא לעיון גם ברישום הפלילי שלכם וגם ברישום המשטרתי, המכונה מב”ד. נסביר בקצרה על ההבדל בין השניים.

מחיקת רישום פלילי עם עו"ד שגיב רוטנברג

המרשם הפלילי

המרשם הפלילי הוא מרשם שמנהלת המשטרה, בו מופיע מידע על כלל הרשעותיו של אדם בדין הפלילי. כך שאם הורשעתם בהליך פלילי, הדבר יופיע במרשם. מלבד זאת, יופיעו במרשם העונשים שנגזרו עליכם, צווים שהוטלו עליכם ועוד.

המרשם המשטרתי – מב”ד

המרשם המשטרתי, המכונה לעיתים מב”ד, כולל רישום אודות כל התיקים שנפתחו ולא נגמרו בהרשעה. במרשם זה יופיעו תיקים שנסגרו עוד קודם להגשת כתב אישום, עקב חוסר ראיות או שנסיבות העניין בכללותן לא הצדיקו העמדה לדין (מה שנקרא בעבר- חוסר עניין לציבור). אם תיק נסגר עקב היעדר אשמה, הוא יימחק ישירות מהמרשם.

כמו כן, באם ישנם הליכים שעדיין מתנהלים נגדכם וטרם הוחלט אם יוגש בהם כתב אישום אם לאו, הם יופיעו במרשם המשטרתי. נוסף על כך, יופיעו במרשם תיקים פליליים המתנהלים בבתי המשפט עד לשלב ההכרעה בהם. 

למה חשוב למחוק רישום פלילי או משטרתי?

רישום פלילי מוביל לבעיות רבות ובהם חוסר יכולת להתקבל למקומות עבודה מסוימים, ביטול רישיון כלי ירי וקבלת ויזות למקומות שונים בעולם והדבר מפריע במיוחד לאנשים נורמטיביים שאינם עוסקים בפלילים והרישום הפלילי בעניינם מכתים את שמם ועתידם האישי והמקצועי. כדי להביא למחיקת הרישום הפלילי, אנו במשרד עורך דין פלילי רוטנברג מפעילים ניסיון מקצועי של למעלה מ-25 שנים כדי להביא לתוצאה הטובה ביותר עבורכם.

מחיקת רישום פלילי

האם רישום משטרתי נמחק אוטומטית?

רישום משטרתי אינו נמחק אוטומטית ברוב המקרים, אלא רק בתנאים מסוימים.

לדוגמא, עבירות קלות כגון עבירות עוון, עשויות להתבטל אוטומטית לאחר חמש שנים מפתיחת התיק, ובלבד שאין עבירות נוספות.

לעומת זאת, עבירות חמורות יותר כמו עבירות פשע, דורשות הגשת בקשה יזומה למחיקת הרישום, אותה ניתן להגיש רק לאחר שבע שנים מפתיחת התיק.

בנוסף לכך, חשוב לציין כי מחיקת רישום משטרתי מתייחסת לרישומים פליליים במשטרת ישראל בלבד ולא לתיקים סגורים. ניתן לבטל רישום משטרתי גם באמצעות ערר על עילת הסגירה או הגשת בקשה למטה הארצי של המשטרה לאחר שחלפו מספר שנים.

בכל אופן, מומלץ לקיים את התהליך בליווי של עורך דין פלילי מומחה בתחום שיידע לענות על כל השאלות למקרה הספציפי שלכם.

הבדלים בין סוגי העבירות

כאשר מדובר במחיקת רישום פלילי, ישנם הבדלים משמעותיים בין עבירות עוון לעבירות פשע.

עבירות עוון הן עבירות קלות יחסית שהעונש עליהן הוא עד שלוש שנות מאסר, ואילו עבירות פשע הן עבירות חמורות יותר שהעונש עליהן הוא מעל שלוש שנות מאסר.

כפי שציינו לעיל, במקרים של עבירות עוון הרישום הפלילי יכול להתיישן ולהימחק מהר יותר. בדרך כלל, רישום על עבירת עוון יכול להתיישן לאחר חמש שנים מיום פתיחת התיק ולהימחק לאחר שבע שנים נוספות, וזאת בתנאי שאין עבירות נוספות במהלך התקופה הזו.

לעומת זאת, בעבירות פשע התהליך מורכב יותר. רישום על עבירת פשע יתיישן רק לאחר שבע שנים מיום פתיחת התיק, ויימחק לאחר עשר שנים נוספות. בעבירות חמורות במיוחד, כמו רצח או אונס, תהליך המחיקה עשוי להיות עוד יותר ארוך ומורכב, ודורש לעיתים הגשת בקשות מיוחדות לנשיא המדינה או לגורמים משפטיים אחרים.

לכן, חשוב להבין את סוג העבירה והמשמעות שלה על תהליך מחיקת הרישום הפלילי, ולהיעזר בעורך דין פלילי מומחה כדי להבטיח את הטיפול המיטבי במקרה הספציפי שלכם.

איך ניתן למחוק רישום פלילי?

כל אדם שיש רישום פלילי בעניינו רשאי לפנות למשטרה בבקשה לבטל את הרישום הפלילי בעניינו וזאת בהתאם לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים ותקנות המרשם הפלילי. לצורך ביטול הרישום הפלילי יש לפנות למשטרת ישראל בבקשה מנומקת ולפיה יסביר האזרח מדוע יש למחוק את הרישום בעניינו.

קיימות מספר סיבות בגינן ניתן למחוק רישום פלילי:

1. חלוף הזמן

לפי החוק, רישום פלילי מתיישן ונמחק באופן אוטומטי לאחר פרק זמן מסוים, תלוי בטיב העבירה ובעונש שנגזר.

במקרים בהם עונש המאסר הוא לתקופה העולה על 5 שנים, הרישום יישאר בתוקף מלא עד 10 שנים לאחר תום המאסר. על כן, אם העונש שהוטל עליכם הוא 10 שנות מאסר, למשל, הרישום הפלילי יתיישן  לאחר 20 שנה. כעבור 10 שנים נוספות, הרישום הפלילי יימחק.

רישום פלילי של עבירה ללא עונש מאסר מתיישן תוך 5-4 שנים, ומחיקתו מתבצעת תוך 5-4 שנים נוספות. במקרה של עבירות חמורות יותר, שבהן נגזר עונש מאסר עד 5 שנים, הרישום הפלילי יישאר בתוקפו לאורך כל תקופת המאסר ולאחר מכן יתיישן לאחר 7 שנים נוספות. מחיקתו תתבצע כעבור 7 שנים נוספות. עבירות הכוללות עונשי מאסר של מעל 5 שנים, יתיישנו לאחר 10 שנים מתום תקופת המאסר, ורישומם יימחק כעבור 10 שנים נוספות.

2. בקשת קיצור תקופות לחיילים ומתנדבי השירות הלאומי

חיילים יוכלו להגיש בקשה לקיצור התקופות האמורות לעיל ולהוביל לביטול הרישום הפלילי שלהם וזאת בתנאי שהעבירות בוצעו קודם לשירותם הצבאי וכן שהם עומדים בכל התנאים הבאים:

  1. הבקשה מוגשת בטווח הזמן שבין 3-6 חודשים לפני השחרור מהצבא
  2. לחייל אין רישום פלילי מזמן השירות הצבאי
  3. לחייל אין תיקים פתוחים בזמן הגשת הבקשה
  4. החייל לא הורשע יותר מ-10 פעמים בהליך משמעתי בצבא ולא יותר מ-3 פעמים בשנה האחרונה
  5. החייל לא נשפט ליותר מ-35 ימים בכלא בשירותו ולא יותר מ-7 בשנה האחרונה
  6. החייל לא היה נפקד במשך יותר מ-21 ימים לאורך שירותו.

הבקשה תוגש למש”קית הת”ש של החייל, אשר תמשיך את הטיפול בבקשה. לבקשה יש לצרף את כל החומר הפלילי הרלוונטי וכן את הסיבות לקיצור התקופות. כמו במקרים אזרחיים, רצוי בהחלט להגיש את הבקשה בעזרת עו”ד פלילי מומחה אשר יסייע לכם לגעת בנקודות הנכונות שיובילו לקיצור התקופות.

3. בקשות חנינה מהנשיא למחיקת רישום פלילי

כל אדם יכול רשאי להגיש בקשה לנשיא המדינה לחנינה ולביטול הרישום הפלילי שלו, אך חשוב להבין שהנשיא בדרך כלל לא נענה לבקשות אלו. עם זאת, בקשה מנומקת היטב יכולה להתקבל במקרים מסוימים.

הבקשה לחנינה צריכה לכלול תיאור מפורט של העבירה שבוצעה, רקע אישי של המבקש, נסיבות מקלות או יוצאות דופן שהובילו לביצוע העבירה, והשלכות חיוביות שיכולות לנבוע ממתן החנינה על חיי המבקש והחברה. מומלץ לצרף לבקשה מסמכים תומכים כמו המלצות ממעסיקים, עדים או אנשי מקצוע שמכירים את המבקש ויכולים להעיד על אופיו החיובי ושיקומו.

ישנם מקרים שבהם סביר יותר שבקשה לחנינה תתקבל:

  1. זמן ממושך שעבר מאז ביצוע העבירה – כאשר חלף זמן רב מאז ביצוע העבירה והמבקש לא ביצע עבירות נוספות במהלך התקופה הזו.
  2. שיקום מוצלח – אם המבקש עבר תהליך שיקום משמעותי והצליח לשקם את חייו, כמו השתלבות מוצלחת בעבודה או לימודים, ומעורבות חיובית בקהילה.
  3. נסיבות אישיות מיוחדות – כאשר למבקש יש נסיבות אישיות קשות או יוצאות דופן שמצדיקות את החנינה, כמו מחלה קשה, מצב משפחתי מורכב או נכות.
  4. תרומה לחברה – כאשר המבקש הוכיח תרומה משמעותית לחברה, למשל דרך עבודה התנדבותית, שירות ציבורי, או כל דרך אחרת שתורמת לקהילה ולחברה.

הגשת בקשה לחנינה היא תהליך מורכב ומאתגר, ולכן מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי שידע איך להדגיש את הנקודות החזקות בבקשה ולנסח אותה בצורה שתשפר את הסיכויים לקבלת החנינה.

4. ערעור על עילת סגירת תיק משטרה

כשאדם נחקר באזהרה במשטרת ישראל ותיק החקירה כנגדו נסגר בעילה של “אין עניין לציבור” או “חוסר ראיות”, התיק אמנם נסגר ולא יוגש כתב אישום פלילי כנגדו, אולם הרישום הפלילי בעניינו יוותר על כנו.

בדרך כלל, תיק משטרה ייסגר ללא הגשת כתב אישום לבית משפט, באחת משלוש העילות הבאות: “אין אשמה”, “אין עניין לציבור”, “חוסר ראיות”, כשהמשמעות של סגירת תיק בעילה של חוסר אשמה תוביל לביטול התיק ומחיקת כל רישום פלילי בעניינו של הנחקר.

אולם במצב השני והשלישי, נשאר תיעוד לקיומה של החקירה הפלילית, והרישום המשטרתי ממשיך ללוות את הנחקר. לצורך מחיקת הרישום יש לפנות לגורם המוסמך שסגר את התיק בבקשה מנומקת לשינוי עילת סגירת התיק, כך שהתיק ייסגר בעילה של “חוסר אשמה” והרישום הפלילי ימחק. בקשה שכזו אינה מוגבלת בזמן וניתן להגיש אותה בכל עת לאחר סגירת התיק ולהוביל למחיקת הרישום הפלילי. במהלך 30 הימים מיום קבלת ההודעה על סגירת תיק המשטרה ניתן יהיה להגיש ערר על עילת סגירת התיק ולבקש לשנות את העילה בגינה נסגר התיק.

מחיקת רישום פלילי נשיא המדינה

מהם התנאים למחיקת רישום פלילי של תיקים סגורים?

במקרה של תיקים סגורים יש תנאים שנקבעו בתקנות לביטול הרישום הנוגעים לחלוף הזמן מיום ביצוע העבירה האחרונה בהתאם לסיווג העבירה:

  • עבירת פשע (עבירה שעונשה בחוק מ-3 שנות מאסר ומעלה): 5 שנים לקטין ו-7 שנים לבגיר
  • עבירת עוון (עבירה שעונשה 3 חודשי מאסר ועד 3 שנות מאסר): 3 שנים לקטין ו-5 שנים לבגיר

כל זאת בנוסף לעמידה בתנאים כמו חומרת העבירה, מידת הפגיעה בקורבן העבירה או ברכוש שניזוק, רישום פלילי נוסף ונסיבות אישיות של מבקש מחיקת הרישום.

מה כדאי לצרף לבקשה למחיקת רישום פלילי?

מכיוון שאדם שמבקש למחוק רישום פלילי מעוניין לפתוח בדף חדש, עליו להציג בפני מקבלי ההחלטות בעניינו אישורים המעידים על אורח חייו ואופיו, כך שאלו יוכלו להטות את הכף לזכותו ובכלל זה, יש להציג המלצות ואישורים המעידים על שירות צבאי, התנדבות, לימודים והאפשרות בפגיעה בפרנסת המבקש במידה והרישום בעניינו יוותר על כנו.

מחיקת רישום פלילי/משטרתי לקטין

עד כה עסקנו בתקופות ההתיישנות והמחיקה של רישום פלילי ומשטרתי לבגירים. אצל קטינים המצב מעט שונה, והתקופות קצרות יותר. כך למשל, רישום פלילי על עבירה ללא מאסר, תתיישן לאחר 3 שנים בלבד ותימחק לאחר 3 או 5 שנים נוספות. הסיבה לכך ברורה – רצון שהקטין יוכל להשתקם ולהמשיך בחיים תקינים, מבלי שהרישום הפלילי יעיב עליו למעלה מן הנדרש.

סוג עבירה תקופת התיישנות תקופת מחיקה
עבירה ללא עונש מאסר 3 שנים 3-5 שנים נוספות
עבירה עם עונש מאסר עד 5 שנים 5 שנים מתום המאסר 7 שנים נוספות
עבירה עם עונש מאסר מעל 5 שנים 7 שנים מתום המאסר 10 שנים נוספות

מעבר לכך, לבקשות חנינה אצל הנשיא המוגשות על ידי קטינים, יהיו סיכויים גבוהים יותר להתקבל. משכך, רצוי בהחלט לפנות לעו”ד פלילי שיגיש בקשה שכזו, מה שיגדיל את הסיכויים עוד יותר.

מחיקת רישום פלילי ללא הרשעה

לעיתים קרובות, אנשים מוצאים את עצמם עם רישום פלילי למרות שלא הורשעו בביצוע עבירה. רישום כזה עשוי להיווצר במקרים בהם סגירת התיק הפלילי נעשתה בגין עילות שונות, כמו “חוסר ראיות מספיקות” או “חוסר עניין לציבור”. ע

ם זאת, רישום כזה יכול להוות מכשול משמעותי בחייהם של אנשים, במיוחד במציאת עבודה, בקבלת אשראי או באישור כניסה למדינות זרות. לכן, חשוב לדעת שגם במקרים כאלו, ניתן להגיש בקשה למחיקת הרישום הפלילי.

בדומה לסגירת תיק פלילי במקרה בו יש הרשעה, גם במקרה זה יש לפנות למטה הארצי של המשטרה ולהגיש בקשה מנומקת, הכוללת הסברים מדוע יש למחוק את הרישום. הבקשה צריכה לכלול נימוקים משפטיים וחברתיים, ולהדגיש את הפגיעה האפשרית באדם המוכר בשל הרישום. כמו כן, כדאי לצרף המלצות ממעסיקים, חברים, ובני משפחה שיכולים להעיד על אופיו הטוב של המבקש.

במקרים מסוימים, ניתן גם להגיש ערר על סיבת סגירת התיק, ולבקש את לשנות את עילת סגירת התיק ל”סגירה מחוסר אשמה”. אם בקשה זו מתקבלת, הרישום יימחק אוטומטית.

מחיקת רישום פלילי ללא הרשעה אינה פשוטה ודורשת הכנה יסודית, ולכן מומלץ לפנות לעורך דין פלילי המתמחה בתחום, שיוכל ללוות אתכם בתהליך ולהגביר את הסיכויים לקבלת הבקשה.

מה עושים אם בקשת המחיקה נדחית?

בכל מקרה של דחיית הבקשה למחיקת הרישום הפלילי של תיק סגור ניתן להגיש ערר על ההחלטה בפנייה נוספת למשטרה, כשבמסגרתו חשוב להעלות את הטענות המשפטיות שיצדיקו את מחיקת הרישום הפלילי, וכמו כן להצביע מדוע ההחלטה שנתקבלה בעניינו של המבקש דורשת עיון מחדש.

אם בקשת המחיקה שלכם נדחתה, ישנן מספר פעולות שניתן לנקוט:

  1. ערעור על ההחלטה: ניתן להגיש ערעור על ההחלטה לדחות את הבקשה. הערעור הפלילי צריך להיות מוגש תוך פרק זמן מסוים (לרוב 60 ימים) מהיום שבו התקבלה ההחלטה. מומלץ כמובן להגיש את הערעור בעזרת עורך דין פלילי מומחה שיוכל לנסח את הערעור בצורה המקצועית ביותר.
  2. בקשה לעיון חוזר: במקרים מסוימים, ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר בהחלטה. הבקשה לעיון חוזר צריכה לכלול נסיבות חדשות או מידע נוסף שיכול לשנות את ההחלטה. גם כאן, מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי שיוכל לסייע בהגשת הבקשה ובניסוח הטיעונים המתאימים.
  3. המתנה לחלוף זמן נוסף: אם הבקשה נדחתה, ניתן להמתין פרק זמן נוסף ולנסות להגיש את הבקשה שוב לאחר תקופה מסוימת.
  4. ייעוץ משפטי נוסף: אם הבקשה נדחתה, כדאי לפנות לייעוץ משפטי נוסף ולהתייעץ עם עורך דין אחר שייתכן ויציע גישה שונה או רעיונות נוספים למחיקת הרישום.
  5. שיפור הבקשה: לעיתים, סיבה לדחיית הבקשה יכולה להיות חוסר במידע או חוסר בהצגת טיעונים מספיקים. ניתן לשפר את הבקשה, להוסיף מסמכים תומכים, המלצות, או כל מידע נוסף שיכול לסייע בקבלת הבקשה בפעם הבאה.

לסיכום

יש לכם רישום פלילי או משטרתי? אנו במשרד עורך דין פלילי רוטנברג מתמחים במשפט הפלילי ובייצוג נחקרים ועצורים כבר למעלה מ-25 שנים. אנו מלווים נחקרים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי, וגם לאחר סגירת התיק הפלילי אנו פועלים עבור לקוחות המשרד כך שהרישום הפלילי בעניינם ימחק ולא יפגע בעתידם המקצועי, האישי והכלכלי.

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות התקשרו עכשיו: 050-6942192

עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי
נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תוכן העניינים
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי

נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם