הפרת צו הרחקה

הפרת צו הרחקה נחשבת לאחת העבירות החמורות במשפט הפלילי בישראל, שכן היא פוגעת בצורה ישירה במטרה העומדת מאחורי הצו – הגנה על שלומו וביטחונו של אדם המצוי בסכנה. עבירה זו עלולה לגרור סנקציות משמעותיות, החל מעונשי מאסר וקנסות כספיים ועד רישום פלילי שישפיע על תחומי חיים רבים, דוגמת תעסוקה ומשמורת על ילדים. לצד ההיבט הפלילי, קיימת אפשרות לתביעה אזרחית המציבה בפני נפגעי ההפרה כלי נוסף לקבלת פיצוי על נזקיהם.

הפרת צו הרחקה

המשמעות החוקית של הפרת צו הרחקה

הפרת צו הרחקה היא עבירה פלילית חמורה, המעוגנת בסעיף 287 לחוק העונשין, התשל”ז–1977. עבירה זו נתפסת בחומרה עקב האיום הישיר על ביטחון הנפגע ועל אמון הציבור בהחלטות השיפוטיות. הרציונל שבבסיס האיסור הוא להבטיח שהפוגע לא ינצל פרצות לצורך יצירת מגע אסור עם האדם המוגן.
לאור חומרת העבירה, העונש על הפרת צו הרחקה עשוי להגיע לעד שנתיים מאסר, ובמצבים חמורים יותר (כגון הפרות חוזרות או אירועים הכוללים אלימות או איומים), עלולה הענישה להיות מחמירה אף יותר בהתאם למדיניות הענישה הנהוגה בפסיקת בתי המשפט.

עונשים אפשריים בגין הפרת צו הרחקה

  • מאסר בפועל – העונש הקבוע בחוק עשוי להגיע לעד שנתיים מאסר, ובמקרים חמורים במיוחד (לדוגמה, הפרה מלווה באיומים או אלימות) עלול בית המשפט להטיל מאסר ממושך יותר.
  • קנס כספי – עשוי להגיע עד 75,000 ₪, בהתאם לחומרת ההפרה ולנסיבות המקרה.
  • מאסר על תנאי – בית המשפט רשאי להטיל עונש על תנאי, שיתממש כמאסר בפועל במקרה של הפרה חוזרת או הפרת תנאים נוספים.
  • איזוק אלקטרוני – במקרים מסוימים יורה בית המשפט על הצמדת איזוק למפר הצו, כדי לוודא עמידה בתנאי הצו.
  • עבודות שירות או שעות לתועלת הציבור – חלק מבתי המשפט בוחנים הטלת סנקציות לא מאסריות, בהתאם לנסיבות המקרה ולשאלת המסוכנות.
  • הארכת תוקף הצו – ייתכן שבית המשפט יחליט להאריך את תוקף הצו במטרה להגן על הנפגע לטווח ארוך יותר.
  • השתתפות בתוכניות טיפול או סדנאות שיקומיות – אפשרות זו נפוצה בענייני אלימות במשפחה, מתוך כוונה למנוע הפרות עתידיות.
  • רישום פלילי – ההרשעה נרשמת במרשם הפלילי ועלולה להשפיע על תחומי חיים שונים, כגון רישיונות מקצועיים, תעסוקה והליכים משפטיים עתידיים.

הפרת צו הרחקה: המישור האזרחי

במקרה של הפרת צו הרחקה, בנוסף להליך הפלילי, לנפגע שקיימת בידו עילה מבוססת עומדת האפשרות להגיש תביעה אזרחית לפיצויים בשל נזק שנגרם מהפרת הצו. התביעה האזרחית עשויה להתבסס על עוולות נזיקיות כגון תקיפה, מטרד או הפרת חובה חקוקה.
יתרונה המרכזי של תביעה אזרחית הוא שנטל ההוכחה נמוך יותר מאשר בהליך הפלילי, ודי להוכיח את הטענות על פי מאזן ההסתברויות (51% ויותר, בניגוד למשפט הפלילי שבו נדרש להוכיח את העבירה “מעבר לספק סביר”). עם זאת, ההליך האזרחי עלול להימשך זמן רב ולדרוש משאבים כספיים, וכן לחשוף את הנפגע לחקירה נגדית חוזרת, מה שעשוי להביא להתמודדות מחודשת עם האירועים הטראומטיים. מומלץ לשקול את ההליך האזרחי בהתאם למידת הפגיעה, לנסיבות המקרה ולסיכויי הגבייה של הפיצויים.

שיקולים בקביעת גובה הפיצוי

בבואו לקבוע את גובה הפיצוי במקרה של תביעה אזרחית בגין הפרת צו הרחקה, בית המשפט שוקל מגוון קריטריונים. חומרת ההפרה והנזק שנגרם למוגן מהווים שיקול מרכזי, כאשר נבחנת תדירות ההפרות ומשך הזמן בו התרחשו. בית המשפט מתחשב גם במידת הפגיעה הנפשית והרגשית שנגרמה למוגן, לרבות חרדות, פחדים והוצאות טיפול נפשי. שיקול נוסף הוא הנזק הכלכלי הישיר שנגרם, כגון הוצאות אבטחה, החלפת מנעולים או מעבר דירה. נסיבות אישיות של שני הצדדים, כולל מצבם הכלכלי והתנהגותם לפני ואחרי ההפרה, נלקחות גם הן בחשבון. בית המשפט עשוי להתחשב גם בשיקולי הרתעה ומניעה עתידית בקביעת גובה הפיצוי.

הפרת צו הרחקה

נסיבות מחמירות בהפרת צו הרחקה

  1. שימוש באלימות פיזית או איומים מפורשים – בנסיבות אלו עונשי המאסר עלולים להחמיר ל-4 שנים ואף יותר, בכפוף לפסיקה.
  2. הפרות חוזרות ונשנות – דפוס קבוע של הפרות מלמד על מסוכנות גבוהה כלפי הנפגע.
  3. עבירות רכוש – פגיעה מכוונת ברכושו של המוגן או ניסיון לפגוע במקור פרנסתו.
  4. הפרה בנוכחות קטינים – בייחוד אם הילדים עדים לאירועים המאיימים, בתי המשפט רואים בכך נסיבה מחמירה באופן מיוחד.
  5. הפרה באמצעים טכנולוגיים – כולל מעקב אלקטרוני, מצלמות סתר, הטרדות ברשתות חברתיות או שימוש באמצעי ניטור מתוחכמים.
  6. הפרה במקומות רגישים – מוסדות חינוך, מקומות עבודה או מוסדות רפואיים, המאופיינים בצורך מוגבר להגן על שגרת החיים.

הגנות אפשריות במקרה של הפרת צו הרחקה

נאשם בעבירה של הפרת צו הרחקה עשוי להסתמך על מספר טענות הגנה שעשויות לסייע לו בהליך המשפטי. אחת הטענות הנפוצות היא טענת הצורך, המוצגת כאשר ההפרה נעשתה עקב מצב חירום רפואי או נסיבה דחופה שלא הותירה אפשרות אחרת; למשל, טיפול חירום לילד שאין לו גורם מטפל זמין נוסף.

הגנה אפשרית נוספת מתבססת על אי-ידיעה או אי-הבנה של תנאי הצו, וזאת כאשר ניתן להוכיח שהצו לא הומצא כדין או שהנאשם לא היה מודע לתוכנו ולסייגיו. בחלק מן המקרים, הסכמה מפורשת של הצד המוגן עשויה להשפיע על חומרת הענישה, אם כי בפועל היא אינה מבטלת את הצו ואינה מהווה רשות להפר אותו ללא אישור בית המשפט.

כמו כן, ייתכנו מצבים שבהם המפר פגש את המוגן בנסיבות אקראיות ללא כל כוונה להפר את הצו, ובתנאי שהתרחק מהמקום מיד עם זיהויו. לצד כל אלה, בית המשפט שואף לצמצם שימוש בטענות הגנה באופן שיבטיח את מטרת הצו – הגנה מירבית על שלומו וביטחונו של האדם המוגן.

צעדים מיידיים במקרה של הפרת צו הרחקה

בהיווכחות כי צו הרחקה הופר, על האדם המוגן לפעול באופן מיידי כדי להגן על עצמו ולהביא לאכיפה יעילה של הצו. הצעד הראשון הוא הגשת תלונה רשמית במשטרה, תוך תיעוד כל מגע או תקשורת אסורה, בין אם באמצעות צילומי מסך, הקלטות או רשימות מפורטות של זמני ומיקומי ההפרה. במקביל, חשוב לפנות לעורך דין אלימות במשפחה, וליידע אותו על נסיבות ההפרה כדי להבטיח קבלת ייעוץ והכוונה מתאימים.

מנגד, אדם המואשם בהפרת הצו חייב להימנע מכל יצירת קשר נוסף עם המוגן ולפנות באופן מיידי לייעוץ משפטי; במצבים שבהם ההפרה נעשתה בשוגג או ללא כוונה פלילית, יש לתעד ולהסביר את הנסיבות בצורה ברורה לרשויות. צעדים מיידיים אלו חשובים כדי להגן על זכויות שני הצדדים ולהבטיח ניהול הליך משפטי תקין ומהיר.

הפרת צו הרחקה

השלכות ארוכות טווח של הפרת צו הרחקה

להרשעה בעבירה של הפרת צו הרחקה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על חייו של המורשע. ראשית, נוצרת רשומה במרשם הפלילי, שעשויה להקשות על מציאת עבודה או קבלת רישיונות מקצועיים בעתיד. שנית, במקרים שבהם מעורבת משפחה או ילדים, הרשעה עלולה להשפיע על הסדרי ראייה ועל זכויות משמורת, שכן מערכת המשפט רואה בהפרה עדות לחוסר יכולת לעמוד בהחלטות שיפוטיות ולכיבוד שלומם וביטחונם של אחרים.

נוסף לכך, הרשעה בגין הפרה של צו הרחקה מביאה לפגיעה באמינות מול מוסדות ציבור והופכת הליכים משפטיים נוספים למורכבים יותר, משום שבתי המשפט וגורמי הרווחה עלולים לייחס חשיבות מיוחדת להיסטוריית הפרת צווים קיימת. ההיבטים הכלכליים וניהול חייו האישיים של המורשע עלולים אף הם להיפגע, למשל עקב תשלום קנסות, אפשרות מאסר או צורך להתמודד עם תביעות נזיקין שעשויות להימשך שנים. כל אלה מצטברים לתמונה כוללת שבה הפרת צו הרחקה איננה עניין נקודתי בלבד, אלא פעולה בעלת משמעות תדמיתית, חברתית וכלכלית שעשויה להשפיע לאורך זמן.

לסיכום

חשוב להבין כי הפרת צו הרחקה אינה רק הפרה טכנית של צו שיפוטי, אלא עבירה שיש לה השפעות ממשיות על ביטחונו של האדם המוגן ועל הסדר הציבורי בכללותו. המחוקק והפסיקה הישראלית קבעו סנקציות כבדות במישור הפלילי במטרה להבהיר שמדובר בעבירה חמורה, ובאותה עת השאירו פתח להליך אזרחי המאפשר לנפגע לתבוע פיצויים עבור הנזקים שנגרמו לו. מעבר לעונשים מידיים כמו מאסר או קנסות, הרשעה בעבירה זו יוצרת רישום פלילי שעלול לפגוע בהשתלבות בשוק העבודה ובלקיחת חלק בהליכים משפטיים עתידיים, במיוחד בענייני משפחה. לפיכך, יש להקפיד על ציות מלא לצו הרחקה ולהיות מודעים להשלכות האפשריות במקרה של הפרה.

משרדנו עו”ד רוטנברג ושות׳ מתמחה בתיקים מסוג זה – נשמח לסייע בייעוץ פרטני, ליווי בהליכים המשפטיים וייצוג בבית המשפט, במטרה להגן על זכויותיכם ולהשיג את התוצאה הטובה ביותר עבורכם. התקשרו עכשיו: 050-6942192

עו"ד שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג

עו”ד פלילי

אל תנסה להתמודד לבד! צור קשר עם עו"ד פלילי עכשיו
השאר פרטים ונחזור אליך
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי
נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תוכן העניינים
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי

נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם