קבלת דבר במרמה​

עבירת קבלת דבר במרמה נחשבת לעבירה פלילית חמורה, המקרינה השלכות משמעותיות על קורבנותיה ועל האינטרס הציבורי. עבירה זו פוגעת באמון הציבור, מערערת את יסודות הכלכלה ופוגמת בתחושת הביטחון בחברה.

במאמר זה נדון ביסודות העבירה וסממניה המרכזיים, תוך דיון באתגרים והקשיים הכרוכים בהגדרתה המדויקת, ונפרט מהי הענישה הצפויה על העובר על החוק.

קבלת דבר במרמה יסוד נפשי

מהי עבירת קבלת דבר במרמה?

עבירת קבלת דבר במרמה מתייחסת למעשים שבהם אדם משיג טובת הנאה כלשהי באמצעות הצגת מצגי שווא, הסתרת מידע מהותי או התנהגות מטעה. יסודות העבירה העיקריים כוללים קיומו של מעשה מרמה מכוון, קבלת דבר בעל ערך כתוצאה מהמרמה, ומודעות של מבצע המרמה לכך שמעשיו אינם כנים. על מנת שתתגבש עבירה פלילית של קבלת דבר במרמה, נדרש שהמעשה יהיה בעל אופי פלילי מובהק, תוך פגיעה מהותית באינטרס הציבורי.

עו"ד שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג

עו”ד פלילי

אל תנסה להתמודד לבד! צור קשר עם עו"ד פלילי עכשיו
השאר פרטים ונחזור אליך

דוגמאות לקבלת דבר במרמה

להלן מספר דוגמאות למעשים שעשויים להיחשב כעבירת קבלת דבר במרמה:

  • אדם שמציג עצמו כעובד של חברה מסוימת ומבקש תרומות, כאשר בפועל אין לו קשר לאותה חברה – זוהי מרמה שנועדה להוציא כספים במצג שווא.
  • מכירת מוצר תוך הצגת מפרט שקרי לגבי תכונותיו או איכותו, במטרה לגרום ללקוח לרכוש אותו – הטעיה מכוונת של הלקוח לצורך הפקת רווח.
  • הגשת בקשה לקבלת הלוואה תוך זיוף מסמכים או מצג כוזב לגבי ההכנסה והיכולת הכלכלית של מבקש ההלוואה – מרמה לשם קבלת כספים.
  • התחזות לאיש מקצוע כגון רופא או עורך דין, על מנת לגבות תשלום עבור שירות מבלי שיש ביכולתו לספק אותו – גניבת כספים תחת מצג שווא של מתן שירות מקצועי.

המשותף לכל המקרים הללו הוא שימוש בתרמית, מצגי שווא והטעיה על מנת לגרום לקורבן למסור כספים, מידע או נכסים אחרים, ובכך להשיג טובת הנאה שלא כדין.

המורכבות בהגדרת העבירה – ״התחום האפור״

עבירת קבלת דבר במרמה נחשבת לאחת העבירות הפליליות המורכבות ביותר להגדרה מבחינה משפטית. הסיבה לכך נעוצה ב”תחומים האפורים” הרבים הקיימים בין מצגים לגיטימיים לאלו המהווים תרמית חמורה. לעיתים, קשה להפריד בין שיקול דעת עסקי או פרשנות שגויה לכוונת מרמה אמיתית. כך למשל, האם הצגה מוגזמת של תכונות מוצר במהלך שיווק היא הפרה לגיטימית או מרמה? והאם טעות בחישוב עלויות בהצעת מחיר מהווה מרמה או רק טעות תמימה? 

כדי שדבר יחשב למרמה במובן הפלילי, נדרש שיתקיים יסוד נפשי של כוונה להטעות ולקבל טובת הנאה שלא כדין, אולם לא תמיד קל להוכיח יסוד נפשי זה בבירור, במיוחד כאשר הנאשם יכול לטעון לאי-הבנה או ציפיות שונות מאלו של הקורבן. משום כך, נוצר אזור אפור משפטי, שבו לעיתים קרובות נפתחת פרשנות רחבה להתדיינות משפטית מורכבת.

קבלת דבר במרמה עונש

כיצד ניתן לנצל את התחום האפור בחוק לטובת הנאשם?

ניצול התחום האפור לטובת הנאשם בעבירה יכול להתבצע במספר דרכים.

דרך אחת היא על ידי פרשנות חיובית של החוק התומכת בגרסה של הנאשם, תוך הדגשת הקשיים והסתירות בפרשנויות אחרות של החוק, והסתמכות על תקדימים משפטיים התומכים בפרשנות המוצעת. חוסר הבהירות החוקית מאפשר הדגשה של העובדה שלנאשם מגיע ליהנות מהספק, בהתאם לעקרון היסוד של המשפט הפלילי “אין אדם אשם עד שלא הוכח אחרת”, ולבסס את הטענה כי לא ניתן להאשים את הנאשם בעבירה באופן חד משמעי.

במקרים בהם קיימת עמימות משמעותית, ניתן לפנות לתביעה בבקשה לסגירת התיק בעילה של חוסר ראיות מספיקות או חוסר עניין לציבור. חוסר הבהירות בחוק יכול לשמש גם כקלף מיקוח במשא ומתן עם התביעה לעסקת טיעון מקלה יותר עבור הנאשם.

ניצול התחום האפור בחוק דורש ידע משפטי מעמיק, הבנה של תקדימים משפטיים ויכולת טיעון ופרשנות מתקדמת, לכן מומלץ להיעזר בעורך דין מיומן המתמחה בתחום כדי להבטיח ניצול מיטבי של התחום האפור לטובת הנאשם.

לקריאה נוספת: הגשת כתב אישום

הוכחת העבירה

הוכחת עבירת קבלת דבר במרמה דורשת מהתביעה לעמוד בנטל ראייתי כבד, הכולל הוכחת מספר יסודות עובדתיים ומשפטיים. ראשית, יש להוכיח כי אכן בוצע מעשה מרמה, דהיינו הצגת מצג שקרי או הסתרת מידע מהותי, במטרה לגרום להטעיה. שנית, יש להוכיח שכתוצאה ממעשה המרמה, הנאשם השיג טובת הנאה מסוימת שלא כדין, כגון כספים, רכוש או הטבות אחרות. 

יתרה מכך, יש להראות כי הנאשם פעל בכוונה תחילה ובידיעה כי הוא מטעה את קורבן המרמה. חלקים מרכזיים בהוכחת יסוד הכוונה הם עדויות, מסמכים, תכתובות והקלטות רלוונטיות. לעיתים קרובות, התביעה נדרשת אף להציג חוות דעת מומחים במקצועות שונים כדי לאמת ראיות או להוכיח את היקף הנזק הכלכלי שנגרם כתוצאה מהמרמה.

שלב חשוב נוסף בהליך הוא הצגת הגנות והסברים אפשריים מצד הנאשם, כגון טענה להיעדר כוונת מרמה, טעות או אי-הבנה, או אף קיומה של “מניעה כלכלית”. סוגיה נרחבת זו של אזור האפור המשפטי מציבה את הדרישה לבחון כל מקרה לגופו ובמלוא הפרטים וההקשרים הספציפיים.

קבלת דבר במרמה

העונש על קבלת דבר במרמה

טווח הענישה על עבירת קבלת דבר במרמה נע בין מספר חודשי מאסר על תנאי ועד ל-3 שנות מאסר בפועל, בהתאם לנסיבות המקרה ולחומרתו. בית המשפט שוקל שיקולים שונים בגזירת הדין, כגון היקף הנזק שנגרם, תחכום המרמה, מספר הנפגעים, הרקע הפלילי של הנאשם ועוד. כך למשל, במקרים של מרמה בהיקפים גדולים או כנגד קורבנות מוחלשים, צפוי בית המשפט לגזור עונשי מאסר ממושכים יותר. לעומת זאת, במקרים של מרמה בהיקף מצומצם יחסית, ובהעדר עבר פלילי, יתכן שבית המשפט יסתפק בעונשים מקלים יותר כגון עבודות שירות או מאסר על תנאי. חשוב להדגיש כי בכל מקרה, הרשעה בעבירת מרמה עלולה לגרור גם השלכות נלוות משמעותיות, כגון רישום פלילי, פיצוי לנפגעי העבירה, והגבלות תעסוקתיות שונות.

חשיבות הייצוג המשפטי בעבירות מרמה

בעבירות מרמה, חשוב במיוחד להסתייע בעורך דין פלילי מנוסה שמתמחה בתחום. הואיל ומדובר בעבירות מורכבות עם יסודות הדורשים הוכחה, עו”ד מקצועי יוכל לנתח לעומק את המקרה ולבנות קו הגנה אפקטיבי. כמו כן, לעורך הדין יש ידע וניסיון בחקירת עדים, באיתור ראיות מזכות ובמשא ומתן מול התביעה, כך שהוא יכול להשיג תוצאות מיטביות עבור הלקוח. בזכות היכרות מעמיקה עם ההלכות המשפטיות והפסיקה הרלוונטית, עורך הדין גם מסוגל להצביע על פגמים בכתב האישום ולפעול לזיכוי או להקלה בעונש. לכן, נאשמים בעבירות מרמה חייבים לפנות לעזרה משפטית נאותה כדי למצות את זכויותיהם ולהימנע מהרשעה שגויה.

עו"ד שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג

עו”ד פלילי

אל תנסה להתמודד לבד! צור קשר עם עו"ד פלילי עכשיו
השאר פרטים ונחזור אליך

לסיכום

עבירת קבלת דבר במרמה היא עבירה חמורה המצריכה ייצוג משפטי מנוסה ויסודי.

נקלעתם לחשד או אישום במרמה? עו״ד שגיב רוטנברג, בעל ניסיון ארוך שנים בתחום הפלילי ידרג לנהל עבורכם הגנה חסרת פשרות מול רשויות התביעה. לייעוץ ראשוני ללא התחייבות התקשרו עכשיו 050-6942192 >>

עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי
נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תוכן העניינים
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי

נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם