עבירות אלימות במשפחה

למרבה הצער, עבירות אלימות במשפחה הופכות לבעיה חמורה יותר ויותר בחברה שלנו. זה לא מגיע רק מאלימות פיזית, אלא גם מאלימות כלכלית, מילולית, מינית ועוד צורות של התעללות. המחוקקים מנסים כבר שנים רבות להיאבק בתופעה, בין היתר על ידי החמרת הענישה. מהן בדיוק עבירות אלימות במשפחה? אילו עונשים מוטלים על עוברי החוק הללו, ואילו עוד צעדים נוקטים המחוקקים כדי להילחם בעבירות בתוך המשפחה? כל התשובות במאמר.

עבירות אלימות במשפחה

מהן עבירות אלימות במשפחה?

עבירות אלימות במשפחה הן כל עבירות האלימות לפי חוק העונשין, אשר קורות בתוך המשפחה. בכלל זאת, בראש ובראשונה, אלימות פיזית ואלימות מינית. אלימות פיזית במשפחה תיחשב לעבירה פלילית בין אם היא גרמה לחבלה ובין אם לאו. גם אלימות מינית במשפחה, כאמור, זוכה לטיפול מיוחד בחוק העונשין, כפי שעוד נראה להלן.
לצד אלו, בנסיבות מסוימות, גם הפעלת לחץ כלכלי או לחץ מילולי בתוך המשפחה יכולה להיחשב לעבירה פלילית.

העונשים בגין עבירות אלימות במשפחה

חוק העונשין קובע עונשים חמורים לעבירות אלימות במשפחה. כך, למשל, קובע המחוקק לעניין עבירת התקיפה:

  1. סעיף 379 לחוק העונשין קובע כי העונש לעבירת התקיפה עומד על שנתיים מאסר לכל היותר.
  2. סעיף 382 (ב) לחוק העונשין קובע כי אם התקיפה בוצעה בתוך המשפחה, העונש המקסימלי עליה יגיע ל-4 שנות מאסר.

ועוד דוגמה מאותו הפרק בחוק העונשין:

  1. סעיף 380 לחוק העונשין קובע כי העונש המקסימלי לתקיפה שגרמה לחבלה הוא 3 שנות מאסר.
  2. סעיף 382 (ג) לחוק קובע כי אם התקיפה בוצעה בין בני זוג והיא גרמה לחבלה, העונש עליה יוכל להגיע עד ל-6 שנות מאסר.

אלו הן רק שתי דוגמאות בסיסיות להחמרת הענישה על עבירות אלימות במשפחה. בעבירות מין במשפחה, שם ההחמרה אף משמעותית עוד יותר.

  1. סעיף 345 לחוק העונשין קובע כי בעילה אסורה בהסכמה היא בעילה של אישה בגילאי 14 עד 16 (בנסיבות מסוימות עד 18) והעונש המירבי על עבירה זו – עד 5 שנות מאסר.
  2.     סעיף 351 (ב) לחוק העונשין קובע כי בעילה אסורה בהסכמה בתוך המשפחה היא בעילה של אישה בגילאי 14 עד 21 והעונש המירבי על עבירה זו – עד 16 שנות מאסר.
  3. סעיף 351 אף קובע כי העונש על אינוס בתוך המשפחה יעמוד על 20 שנות מאסר במקום על 16 שנים, וכן מחמיר מאוד בענישה על מעשה מגונה במשפחה – 5 עד 15 שנים לכל היותר לפי נסיבות העניין.

 

ועדת אלימות בשמפחה

 

 עדות כנגד בן משפחה

חשוב לדעת כי המחוקק לא רק מחמיר את הענישה בעבירות אלימות במשפחה, אלא גם מגמיש במעט את דיני הראיות במקרים אלו. מדובר בהגשמה סבירה ומתבקשת בנסיבות העניין, הנובעת מהמאפיינים של עבירות אלימות במשפחה, כפי שנפרט בהמשך.
סעיפים 3 ו-4 לפקודת הראיות קובעים כי בהליך פלילי אדם לא יעיד נגד בן או בת זוגו, ילד לא יעיד כנגד ההורה שלו וכן הורה לא יעיד כנגד ילדו. ואולם, המחוקק קובע במפורש בסעיף 5 לחוק כי ילד יוכל להעיד נגד ההורה שלו ואדם יוכל להעיד נגד בן או בת זוגו, כאשר מדובר בעבירות אלימות במשפחה.

 מעצר עד תום ההליכים בגין עבירות אלימות במשפחה

סעיף 13 (א) לחוק סדר הדין הפלילי (מעצרים) קובע באילו נסיבות יורה שופט על מעצרו של נאשם עד לתום ההליכים בעניינו. אחת הסיבות היא, על פי אותו סעיף:

*קיים יסוד סביר לחשש שהחשוד יסכן את בטחונו של אדם, את בטחון הציבור או את בטחון המדינה.

אם כן, במקרים בהם קיים יסוד סביר לחשש שהחשוד או הנאשם יסכן בטחונו של אדם, וכן קיים יסוד סביר להניח שהוא אכן עבר את העבירות המיוחסות לו, הרי שהשופט יורה על מעצרו עד לתום ההליכים.

מקרים של אלימות במשפחה הם מהמקרים המובהקים ביותר בהם הנאשם מסכן את ביטחונם של הסובבים אותו, ועל כן לא אחת, שופטים יורו על מעצרו של אדם עד לתום ההליכים בתיקים של אלימות במשפחה. עם זאת, לעיתים ניתן לנקוט באמצעים פוגעניים פחות בנאשם, ולעיתים השופט יוציא צו הרחקה כנגד הנאשם במקום להורות על מעצרו עד לתום ההליכים. הדבר תלוי בנסיבות העניין וכן באיכות הייצוג המשפטי של הצדדים.

הגנה על נפגעי עבירות אלימות במשפחה

המחוקק נוקט בדרכים שונות כדי להגן על נפגעי עבירות אלימות במשפחה. מלבד ענישה מחמירה ומעצר עד לתום ההליכים, המחוקק מאפשר לנפגעי עבירות אלימות במשפחה להגיש בקשה לצו הגנה עבורם, אותו יגישו לבית משפט שלום או לבית דין רבני, והשופט או הדיין יורה על הוצאת צו ההגנה כנגד הצד האלים. משמעות הצו היא שאותו אדם לא יוכל להתקרב לנפגעי העבירה, להגיע לביתם, להטריד אותם, להוציא נשק וכן הלאה.

הסמכות לתת צו הגנה מצויה בחוק למניעת אלימות במשפחה, שתפקידו באופן ספציפי להתמודד עם תופעה מצערת זו. החוק אף מסמיך את בית המשפט לחייב את הצד האלים להגיע לטיפול וכן לתת החלטה במעמד צד אחד.

תפקידו של עו”ד אלימות במשפחה

תפקידו של עו”ד אלימות במשפחה תלוי, כמובן, בצד אותו הוא מייצג. אם עורך הדין מייצג את נפגעי העבירה, הוא ידאג לשמור על זכויותיהם בהליך, לכך שימוצה הדין עם הצד הפוגע, להוצאת צו הגנה לטובת נפגעי העבירה ואף לקבלת פיצויים מהצד הפוגע.

מנגד, כאשר עורך הדין מייצג את הנאשם באותן עבירות אלימות במשפחה, עורך הדין יפעל למען האינטרס של הלקוח שלו, בהתאם לכללים הקבועים בחוק. עורך הדין יסדוק את הקו שמציגה התביעה, יצביע על פגמים בהתנהלותה ויוביל, בסופו של דבר, להקלה משמעותית בענישה ובמקרים מסוימים אף לביטול הענישה באופן מוחלט.

 

ועדת אלימות בשמפחה

 

מה העונש הצפוי למי שביצע עבירות אלימות במשפחה?

כמובן שכל מקרה לגופו, אך ככלל, העונשים על עבירות אלימות במשפחה יכולים להיות חמורים מאוד. אם מדובר באלימות פיזית כמו תקיפה, חבלה או איומים, הדבר עלול להוביל לעונשי מאסר ממושכים, במיוחד אם ישנן נסיבות מחמירות כמו פגיעה בילדים. גם אלימות נפשית וכלכלית נחשבת לעבירה חמורה שעונשה יכול להגיע למאסר בפועל.
עבירות מיניות במשפחה כמו אונס או מעשים מגונים הן מהקיצוניות שביניהן, ועל  כן העונשים עלולים להיות כבדים ביותר – מאסר ארוך מאוד, ואף מאסר עולם בנסיבות חריגות וחמורות.

ייצוג פלילי בעבירות אלימות במשפחה

מעורבים בתיק אלימות במשפחה? פנו לעו”ד שגיב רוטנברג שיגן על האינטרס שלכם בהליך. אנו נדאג לשמירה על הזכויות שלכם לכל אורך ההליך הפלילי ולקבלת תוצאות מיטיבות עבורכם בהליך. צרו קשר, והצטרפו לשורה ארוכה של לקוחות מרוצים.

אודות הכותב
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג עורך דין פלילי
עורך דין שגיב רוטנברג הוא מומחה למשפט פלילי בעל ניסיון עשיר של למעלה מ-25 שנה. עו"ד רוטנברג מספק ללקוחותיו ליווי אישי ומקצועי לכל אורך ההליך הפלילי, עם התמחות ייחודית בעבירות צווארון לבן, פשיעת סייבר, עבירות סמים ותיקים בינלאומיים מורכבים.קרא עוד
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי
נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תוכן העניינים
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי

נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם