האיסור המשפטי על הפצת סרטונים
- חוק הגנת הפרטיות: קובע כי פרסום תמונה או סרטון של אדם ללא הסכמתו, בנסיבות שבהן יש בכך פגיעה בפרטיותו, מהווה *עוולה אזרחית* ו*עבירה פלילית* כלומר, ניתן לתבוע פיצויים כספיים ממי שהפיץ את הסרטון וכמו כן להגיש כנגדו תלונה במשטרה כשהחוק מאפשר לבית המשפט להורות על הסרת תוכן מפלטפורמות אינטרנט, גם ללא הוכחת נזק אלא באמצעות שכנוע בית המשפט שנגרמה פגיעה על ידי פרסום סרטון המביך את האדם, חושף את חייו האישיים, או צולם במרחב פרטי.
- חוק איסור לשון הרע: אוסר הפצת תוכן שעלול להשפיל אדם או לבזותו, גם אם הוא אמת. ולכן הפצת סרטון שמציג אדם באור שלילי במטרה לפגוע בשמו הטוב עומד בניגוד להוראות החוק.
מה ההשלכות המשפטיות להפצת סרטונים פוגעניים ברשתות החברתיות?
להפצת סרטונים פוגעניים ברשתות החברתיות יש השלכות *אזרחיות* הכוללות תביעה לפיצויים ללא הוכחת נזק (עד 100,000 ש”ח בתביעות פרטיות) וסנקציות *פליליות* הקובעות עונש מאסר של עד 5 שנים (במקרים חמורים של פגיעה בפרטיות) או קנסות וכמו כן ניתן להגיש *תביעות הסרה* כך שלבתי משפט יש סמכות לחייב פלטפורמות כמו פייסבוק או טיקטוק להסיר תוכן שפוגע בפרטיות.
אולי יעניין אותך גם:
מה תפקיד הרשתות החברתיות?
לפלטפורמות דיגיטליות כללים כנגד הפצת תוכן ללא הסכמה (כגון מדיניות “איסור תוכן אינטימי” בפייסבוק), אך האכיפה מורכבת ולא תמיד הפלטפורמות מצליחות לסנן את הסרטונים אולם לאחר קבלת הודעה על כך הפלטפורמות מחויבות לפעול להסרת התוכן לפי הדין הישראלי.
מה גובר? הזכות לפרטיות או חופש הביטוי?
בית המשפט בוחן כל מקרה לפי האיזון בין הזכות לפרטיות לבין חופש הביטוי וכך פרסום סרטון החושף מעשה עוולה מצד איש ציבור עשוי להיות מותר מטעמי “ציבוריות”, אך פרסום סרטון אינטימי של אזרח רגיל ייאסר כך שתמיד יבחן האינטרס הציבורי בפרסום סרטון לעומת האינטרס של כולנו בשמירה על פרטיות והימנעות מביזויו של הפרט כל זאת תוך שימת דגש להבנת הסכנות בפרסום דיגיטלי והשלכותיו הרגשיות במיוחד במיוחד בקרב בני נוער.
בשנים האחרונות נעצרו בני נוער רבים שהפיצו סרטונים ותמונות של בני נוער אחרים במצבים אינטימיים והסתבכו בפלילים וזאת מתוך חוסר ידע ורוח שטות רגעית ולכן קיימת חשיבות רבה בחינוך להתנהגות בתוך הפלטפורמות הדיגיטליות תוך הבנה שהאיסור על הפצת סרטונים ללא הסכמה משקף את המחויבות של המחוקק הישראלי להגן על פרטיות האזרח בעידן הטכנולוגי. עם זאת, האתגר נותר בשמירה על איזון עדין בין הגנה זו לבין חופש הביטוי והאינטרס הציבורי. יש לעגן בחקיקה כלים מתקדמים להתמודדות עם אתגרים חדשים, כמו בינה מלאכותית או דייפ פייק, ולחזק את המודעות הציבורית לזכויות ולחובות במרחב הדיגיטלי.
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות הכנסו: עורך דין פלילי שגיב רוטנברג, התקשרו עכשיו: 050-6942192 או צרו קשר!
עו”ד פלילי