עבירות המתה

השימוש בסמים אסור בישראל ועבירות סמים נמנות מבין העבירות הנפוצות בדין הפלילי. כאשר אנו עוסקים בעבירות סמים, יש להבחין בין שימוש בסם לצריכה עצמית, הנחשבת לעבירה קלה יחסית, לבין סחר בסמים, על סוגיו, הנחשבת לעבירה חמורה. החקיקה העוסקת בעבירות סמים היא פקודת הסמים המסוכנים. הפקודה כוללת רשימה של כל הסמים האסורים והיא מגדירה עבור כל סוג סם, מהי הכמות המירבית לצריכה עצמית אשר מעבר לה, יהיה מדובר בעבירה של סחר.
ביטול הרשעה

​ ​מהן עבירות המתה?

עבירות המתה הן קבוצה של עבירות פליליות חמורות, אשר גורמות למותו של אדם. עבירות אלו כוללות עבירות שונות, כאשר העבירות הנפוצות ביותר הן רצח, הריגה וגרימת מוות ברשלנות. חומרתן של העבירות נובעת מכך שהן פוגעות בערך החיים, שהוא הערך החשוב ביותר עליו מגן המשפט הפלילי. מאמר זה יסקור את סוגי עבירות ההמתה השונות, הסדרי הענישה הקבועים לצידן, השיקולים השונים של בית המשפט בגזירת הדין וההשלכות הנוספות הנובעות מהרשעה בעבירות אלו.

סוגי עבירות ההמתה השונות

עבירות ההמתה בישראל נחלקות לשלושה סוגים עיקריים, בהתאם ליסוד הנפשי הנדרש להתקיימותן:

  • רצח – העבירה החמורה ביותר מבין השלוש, הדורשת קיומה של כוונה תחילה לגרום למותו של אדם. מדובר במעשה שבוצע בתכנון מראש ובקור רוח.
  • הריגה – עבירה הדורשת אף היא כוונה לגרום למותו של אדם, אך ללא תכנון מוקדם. מתייחסת למקרים שבהם הנאשם פעל בכוונה תוך כדי ריגשות סוערים וללא שיקול דעת מספק.
  • גרימת מוות ברשלנות – עבירה שאינה דורשת כוונה כלל וכלולה בעבירות רשלנות פלילית, אלא מתמקדת בהתרשלותו של הנאשם שהביאה למותו של הקורבן. המבחן הוא האם אדם סביר היה יכול לצפות שהתנהגותו תגרום למוות.

ההבחנה בין סוגי העבירות נעוצה ברמת המחשבה הפלילית ובנסיבות שהובילו לתוצאה הקטלנית, והיא משליכה בהמשך על חומרת העונש שיושת על הנאשם.

הסדרי הענישה בעבירות המתה

החוק בישראל קובע מדרג ברור של הסדרי ענישה בעבירות ההמתה השונות. העונשים נקבעים בהתאם לחומרת העבירה ולנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה:

  • בעבירת הרצח נקבע בחוק עונש מאסר עולם חובה, אלא אם מתקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות הקלה בעונש.
  • בעבירת ההריגה נקבע עונש מאסר מקסימלי של 20 שנה, כאשר לבית המשפט יש שיקול דעת רחב בקביעת העונש בפועל.
  • בעבירה של גרימת מוות ברשלנות, העונש המרבי הוא מאסר של 3 שנים, בהתחשב במידת הרשלנות והסטייה מסטנדרט הזהירות הנדרש.

בית המשפט רשאי לחרוג ממתחמי הענישה הללו במקרים חריגים, הן לקולא והן לחומרא, בהתחשב בנסיבות ספציפיות. כך למשל, תיתכן הקלה בעונש אם מתקיימות נסיבות מקלות משמעותיות, או לחילופין החמרה בעונש כאשר מדובר בנסיבות מחמירות מיוחדות כגון ביצוע העבירה בנסיבות אכזריות במיוחד.

שיקולי בית המשפט בגזירת הדין

בבואו לגזור את דינם של נאשמים שהורשעו בעבירות המתה, בית המשפט שוקל שורה של גורמים ונסיבות על מנת לקבוע את העונש ההולם. בין השיקולים המרכזיים ניתן למנות את חומרת המעשה עצמו, את הנסיבות שהובילו לביצוע העבירה, את עברו הפלילי של הנאשם (ככל שקיים) ואת נסיבותיו האישיות. כמו כן, במקרים מסוימים עשויות להילקח בחשבון גם נסיבות מקלות או מחמירות כגון קנטור או אכזריות מיוחדת. תפקידו של בית המשפט הוא לשקלל את מכלול הגורמים הללו ולהגיע לגזר דין מידתי והוגן, המאזן כראוי בין הצורך בהרתעה והגנה על שלום הציבור לבין עקרון ההלימה בין חומרת העבירה לעונש.

ההבדל בין הגנות לבין נסיבות מקלות

חשוב להבחין בין הגנות משפטיות שיכולות לחול על נאשמים בעבירות המתה, לבין נסיבות מקלות שאינן מהוות הגנה מוחלטת אך עשויות להפחית בעונשם. הגנות משפטיות, כגון הגנה עצמית, צורך וכפייה, מאפשרות לנאשם להיות מזוכה מהאישומים נגדו אם התקיימו כל התנאים הקבועים בחוק להתקיימותן. לעומת זאת, נסיבות מקלות אינן מובילות לזיכוי מלא, אלא מתירות לבית המשפט להקל בעונשו של הנאשם בהתחשב בהן. דוגמאות לנסיבות מקלות הן קנטור (פרובוקציה מצד הקורבן), אחריות פלילית מופחתת בשל הפרעה נפשית או שכרות, גילו הצעיר של הנאשם ועוד. בעוד הגנות עוסקות בנסיבות הספציפיות של ביצוע העבירה, נסיבות מקלות מתייחסות בדרך כלל למאפייניו האישיים של הנאשם או לרקע לאירוע.

השלכות נוספות של הרשעה בעבירת המתה

הרשעה בעבירת המתה גוררת אחריה השלכות משמעותיות נוספות, מעבר לעונש המאסר הכבד המוטל על הנאשם. ראשית, ההרשעה מובילה לרישום פלילי המקשה מאוד על השתלבות בעבודה ובחברה בעתיד. שנית, מורשעים בעבירות המתה סובלים פעמים רבות מסטיגמה חברתית ומיחס שלילי מצד הסביבה, גם לאחר ריצוי עונשם. לבסוף, יש להרשעה גם השפעה ניכרת על משפחתו וסביבתו הקרובה של הנאשם, הנאלצים להתמודד עם הקשיים הנובעים מהיעדרו ומהאות הקין המוטבע בו. מכאן שמדובר בהשלכות הרות גורל, שמשנות את חייו של אדם מקצה לקצה.

סיכום

לסיכום, עבירות המתה הן קבוצת העבירות החמורות ביותר הקיימות בחוק הפלילי בישראל. עבירות אלו, הכוללות רצח, הריגה וגרימת מוות ברשלנות, גורמות לאובדן חייו של אדם ומובילות לענישה מחמירה של העבריינים. יחד עם זאת, בתי המשפט נדרשים לבחון כל מקרה לגופו ולהתחשב במכלול הנסיבות והשיקולים הרלוונטיים בעת גזירת הדין, לרבות קיומן של הגנות או נסיבות מקלות שעשויות להשפיע על רמת האחריות הפלילית ועל חומרת הענישה. חשוב לזכור כי הרשעה בעבירת המתה, מעבר לעונש הכליאה עצמו, מובילה גם להשלכות משמעותיות נוספות על חייו של הנאשם ושל בני משפחתו.

לכל ייעוץ עם עורך דין אתם מוזמנים להשאיר לנו פרטים , ואנחנו נדאג לחזור אליכם בהקדם .

עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי
נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תוכן העניינים
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי

נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם