עורך דין בדובאי

עורך דין פלילי באיחוד האמירויות

מערכות המשפט הפלילי של איחוד האמירויות הערביות וישראל שונות באופן משמעותי, כשהשוני בין המערכות בא לידי ביטוי בפעולות פשוטות וגם בדרך שבה נשמרים זכויותיו של נחקר בעבירות מסוימות.

האם מדינת ישראל יכולה לפעול למען ישראלי שנעצר בחו”ל בכלל ובדובאי ובאמירויות בפרט?

ממשלת ישראל יכולה לפעול כך שאדם שחשוד בעבירה פלילית בחו”ל ובדובאי לא יענש או יופלה לרעה בשל היותו ישראלי. עם זאת, ממשלת ישראל אינה יכולה לבקש יחס מועדף עבור החשוד או לפעול בדרך שתוביל למתן פטור מההליך ההוגן של החוק המקומי ומערכת המשפט הפלילי.

מניסיוננו במשרד עורך דין פלילי רוטנברג, המתמחה במשפט פלילי בינלאומי ובייצוג פלילי בחו”ל כבר למעלה מ-25 שנים וייצג במקרים רבים באמירויות ובדובאי כמו בשאר רחבי העולם, עולה כי ברוב מכריע של המקרים, מעבר לביקור של הקונסול, אין יתרון יחסי בהפעלת משרד החוץ. לעיתים, הפעילות של המשרד אף אינה מסייעת לסיום ההליכים.

אם הסתבכת בחקירה פלילית, הבחירה שלך בייצוג משפטי באיחוד האמירויות הערביות יכולה להיות חשובה ביותר. יש לעשות זאת בזהירות תוך התייעצות עם מי שמכירים את מערכת המשפט הפלילי במדינות אלו ויכולים לשתף פעולה עם עורכי דין מקומיים ברמה הגבוהה ביותר.

לכן, הבחירה בליווי וייצוג של משרד עורך דין פלילי רוטנברג חשובה, מכיוון ששיתוף הפעולה שלנו עם משרדי עורכי הדין הפליליים הטובים ביותר וההיכרות שלנו עם מערכת החוק באמירויות ובדובאי תוביל, בסופו של הליך, לתוצאה הטובה ביותר עבורך.

הליכי מעצר וחקירה פלילית בדובאי

החקירה הפלילית וההחלטה להחל בהליכי מעצר מגיעות בעקבות הגשת תלונה על ידי אדם, ארגון או רשות ממשלתית בתחנת משטרה, אלא אם החשוד נעצר תוך כדי ביצוע העבירה.

כשמדובר בעבירות ללא אלימות או עבירות כלכליות, ניתן לבקש מהנאשם למסור עדות או לדון בנושא בתחנת משטרה בתחום השיפוט שבו מוגשת התלונה. החשוד יכול להיות מלווה על ידי עורך דין, אך נוכחותו של עורך דין אינה מותרת בעת לקיחת הצהרת החשוד. יתכן שהחשוד יעצר אך ורק על סמך הערכת החוקרים של הגורמים שנאספו במהלך גביית העדות, וזאת עד לביצוע מעצר רשמי או עד שהפרקליטות דוחה את התביעה.

חשוד יכול להיות מעוכב באופן חוקי במשך 48 שעות בתחנת משטרה מקומית. לאחר העברתו לתביעה הציבורית, העצור יכול להיות במעצר למשך 24 שעות נוספות לפני תחילת החקירה הרשמית. התובע יכול להאריך את מעצרו של החשוד לתקופה מקסימלית של 14 יום (בסך הכל). בית המשפט יכול גם להאריך את תקופת המעצר לתקופות מתחדשות של 30 יום.

בעבירות פליליות שבהן חלה אפשרות לשחרור בערובה, השחרור תלוי תמיד ביכולת לעמוד בתנאים שנקבעו לשחרור בערבות. דבר זה יכול להיות קשה במידה ואין בידי החשוד ומשפחתו את גובה הערובה, שכן אין סוכנויות המספקות שירות הלוואות לערובה, ואלו אינן מורשות לפעול באיחוד האמירויות הערביות.

הגשת כתב אישום

הפרקליטות רשאית להגיש תלונה רשמית ולהמליץ על הגשת כתב אישום ומעצר רשמי. לאחר קבלת התלונה, ניתן צו מעצר לתפיסת החשוד לכאורה (אם טרם נעצר) והתראה ניתנת לכל נקודות הכניסה והיציאה (המכונה בדרך כלל “איסור נסיעה”).

במקרה שבו הנאשם כבר נמצא במשמורת תחנת המשטרה בעלת סמכות השיפוט בתיק, יש לגבות את עדותו באופן רשמי תוך 24 שעות.

תקופות מעצר נופלות תחת סמכות שיפוט פדרלית והן זהות ברחבי איחוד האמירויות הערביות. משך תקופות המעצר מושפע בדרך כלל מגובה הערבות (ערובה) הנדרשת לשחרור לפני משפט, הנקבעת בכל מקרה לגופו. במקרים של הפצת סמים, פציעה חמורה או מוות, שחרור בערובה הוא נדיר, וברוב מכריע של המקרים לא יתאפשר שחרור בערובה.

במעצר, שיחות טלפון מקומיות מותרות, אך אין ערובה לפרטיות מכיוון שמידע שנמסר בטלפון עשוי להיחשב כראיה. לכן, עצור חייב לקחת בחשבון אפשרות של האזנה לשיחותיו.

מעצר עד תום ההליכים

החקירה הרשמית מתנהלת בעקבות הסכמת התביעה להמשיך את התיק כדי להתכונן למשפט. בשלב זה מחליטה התביעה האם להמשיך במעצר (למשך שבעה ימים) או לשחרר (בערבות) את הנאשם. במקרים מסוימים, התביעה עשויה לבקש מעצר עד תום ההליכים אם היא סבורה שהנאשם מהווה סיכון לציבור או עלול להימלט מהדין.

לבקשת צוות החקירות, התובע הכללי רשאי לתת הארכות מעצר (עד שלוש) אם הנאשם טרם שוחרר בערבות. ההארכה הראשונה היא לשבעה ימים נוספים, ואילו ההארכה השנייה והשלישית הן לתקופות של 30 יום כל אחת. הנאשם רשאי לערער על הארכת מעצר של 30 יום. את הערעור יש להגיש תוך שלושה ימים מיום שנמסר לבית המשפט כי ההארכה תחול.

אם החקירה הרשמית הופסקה אך ראיות חדשות נמצאו או הוגשו על ידי המתלונן המקורי, הרשויות רשאיות לבחור לפתוח מחדש תיק נגד החשוד. הפרקליטות אחראית על הגשת הראיות החדשות לבית המשפט. הסכמה לפתיחה מחדש של התיק מתחילה את ההליכים להוצאת מעצר רשמי עם אישומים.

עם תום תקופת הערבות, עדיין ניתן לעצור את הנאשם אם לא התקיימו תנאי הערבות/צו השחרור. ערבות נוספת עשויה להיות תנאי מקדים לשחרור, שלתובע הציבורי יש שיקול דעת בלעדי לגביו. התובע הציבורי יכול גם להחליט לשמור על דרכונו של הנאשם. אם לנאשם אין דרכון, דרכונו של ערב עשוי להידרש למילוי תנאי שחרור.

המשפט הפלילי

כל ההליכים בבית המשפט מתנהלים בשפה הערבית, וכל ההצהרות נגבות או מתורגמות לערבית. התובע הציבורי ובתי המשפט יספקו לנאשם מתורגמן מושבע.

תיקים נדונים בפני שופט בדלתיים סגורות. רק יועצים משפטיים של התביעה וההגנה, הנאשם, הקורבן/ות והצדדים לתיק, יחד עם כל עדים מומחים שנקראו לחוות דעת, רשאים להיות נוכחים באולם. כאשר קטינים מעורבים, הורים ואפוטרופוסים חוקיים רשאים להשתתף.

משך המשפט וגזר הדין

צירי הזמן עשויים להשתנות בהתאם לאמירות שבה אתה נשפט, ואין מגבלת משך זמן עבור תקופת ניסיון. בקשות להארכות ודחיות הן נפוצות. בחוק העונשין של איחוד האמירויות הערביות, העונשים מחולקים לשתי קטגוריות, המבוססות על השריעה המוסלמית.

העונשים הדוקטרינריים מבוססים על תורת המשפט האסלאמית (השריעה). לדוגמה, “קיסאס” הוא עונש שווה (עין תחת עין, למשל) ו”דיה” הוא תשלום פיצוי על מותו של קורבן (המכונה “כסף דמים”). “דיה” אינו משמש באופן בלעדי לענישה (או הקלה של הקורבן) במסגרת פלילית. “דיה” מיושמת לעתים קרובות בתאונות דרכים ובמקרים אחרים שבהם המוות נגרם כתוצאה ממעשיו של אדם אחר שנמצא רשלני. “דיה” מוגבלת פדרלית ל-200,000 דירהם איחוד האמירויות.

העונשים האפשריים באמירויות כוללים:

  • מוות (עונש מוות)
  • מאסר עולם (15 שנים +)
  • מאסר זמני (3 עד 15 שנים)
  • כליאה (1 עד 3 שנים)
  • מעצר (חודש עד שנה)
  • הלקאה (עד 200 מלקות)
  • קנסות

תקופות מעצר שנמשכו לפני הרשעה וגזר דין מיושמות בדרך כלל כזמן ריצוי כאשר בוחנים את תאריכי השחרור. חודשים ושנים מחושבים על פי לוח השנה המוסלמי.

הרשעה וערעור במשפט הפלילי באמירויות

אם החשוד נמצא אשם, לאחר גזר הדין יש זמן של 15 יום לערער על גזר הדין. במידה והוגש ערעור פלילי, ברוב המקרים המערער יוותר במעצר עד לדיון בפני בית המשפט לערעורים.

על החלטת בית המשפט לערעורים ניתן לערער גם בפני הערכאה הגבוהה ביותר, אך רק אם ההגנה יכולה לטעון כי נפלה טעות ביישום החוק על ידי אחת הערכאות הנמוכות יותר.

המרת עונשי מאסר בעבודות שירות

עונשי מאסר בגין עבירות קלות עשויים להיות מוחלפים בעבודות שירות. עבירות קלות שאחרת העונש עליהן לא יעלה על שישה חודשים או קנס, יוחלפו בעבודות שירות של עד שלושה חודשים. תובעים ציבוריים מפקחים על ביצוע עבודות השירות ומקבלים דיווחים על תפקודו של העבריין. בית המשפט, בהמלצת התביעה, רשאי להורות על תקופת מאסר הדומה לתקופת עבודות השירות, אם העבריינים לא ימלאו את תפקידם במהלך תקופת התגמול הקהילתי.

התערבות חנינה במקרים של עונש מוות

עונש המוות יכול להיות מיושם באיחוד האמירויות הערביות כעונש על פשעים המסכנים את ביטחון החברה. עם זאת, הוא מתבצע רק לעתים רחוקות, שכן פאנל של שלושה שופטים חייב להסכים על ההחלטה על גזר דין מוות. בנוסף, אין לבצע עונש מוות עד שיאושר על ידי נשיא איחוד האמירויות הערביות.

הפשעים הבאים נושאים עונש מוות מרבי:

  • פשעים המשפיעים על ביטחון המדינה והאינטרסים שלה (כגון סיוע לאויב, ריגול)
  • פשעים המשפיעים על ביטחון הפנים של המדינה (כגון בגידה)
  • עדות שקר, שבועת שווא והימנעות מלהעיד
  • פשעים המבוצעים נגד אנשים (כגון רצח בכוונה תחילה, אונס המוביל למוות, ניאוף, הפרת חירות המובילה למוות)
  • קידום או סחר בסמים

על פי החוק האיסלאמי כפי שהוא מיושם באיחוד האמירויות הערביות, אם בית המשפט מוצא את הנאשם אשם ברצח, רק משפחת הקורבן יכולה לבקש עונש מוות או לוותר על זכות זו ולדרוש דיה. אפילו נשיא איחוד האמירויות לא יכול להתערב בהחלטה זו.

במקרים בהם קיים תירוץ מקל, או שניתן להגיש בקשה לחנינה, ניתן להמיר את עונש המוות למאסר עולם או מאסר זמני.

סיוע של מדינת ישראל במקרה של עונש מוות

במקרה שנגזר על נאשם עונש מוות, יש להפעיל לחצים על ממשלת ישראל כדי שזו תפעל לקבלת חנינה והמרת עונש המוות בעונש אחר.

התערבות המדינה לצורך קבלת חנינה מוגדרת ככל מאמץ דיפלומטי הננקט בכל שלב של התהליך לאחר המעצר, במטרה להימנע מהטלת עונש מוות או מביצוע גזר הדין.

הסתבכתם בעבירה פלילית בדובאי?

אנו במשרד עורך דין פלילי רוטנברג עוסקים במשפט הפלילי הבינלאומי ומייצגים חשודים רבים שהסתבכו בחו”ל. הניסיון הרב שצברנו, יחד עם קשרים ייחודיים, מביאים במקרים רבים להצלחות וסיום ההליכים הפליליים ללא סיבוך מיותר. אנו מבינים את המורכבות של מערכת המשפט באיחוד האמירויות הערביות ויכולים לסייע בניווט בתוך מערכת זו, תוך שמירה על זכויות הנאשם ופעילות לטובת התוצאה הטובה ביותר עבורו.

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות חייגו עכשיו: 050-6942192

אודות הכותב
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג עורך דין פלילי
אהוד שושן עוסק מזה 25 שנים בביקורת חשבונאית וכלכלית עבור משרדי ממשלה, משרדי עורכי דין, חברות עסקיות ולקוחות פרטיים, ומשמש כמומחה כלכלי וחשבונאי מטעם בתי המשפט בתחומים מסחריים ומשפחה. בעבר שימש במספר תפקידים במשרד האוצרקרא עוד
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי
נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תוכן העניינים
עורך דין שגיב רוטנברג
שגיב רוטנברג | עורך דין פלילי

נקלעתם להליך פלילי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם